Seks in de spreekkamer

Door MoiZie op dinsdag 27 januari 2015 15:30 - Reacties (30)
Categorie: Papers, Views: 10.756

Hoe genereer je op een tweakblog pageviews? Seks in de titel zetten; gecombineerd met een locatie als ware het een seksueel opwindend verhaal. Ik ben benieuwd waar de teller eindigt!

Gelukkig heeft de titel wel met de inhoud van doen, vandaag wil ik namelijk een opvallend en interessant paper bespreken wat recent is gepubliceerd in het vaktijdschrift Circulation. Dit is ťťn van de hoogste gekwalificeerde papers (oa qua impactfactor) die bestaan binnen de wereld van de cardiologie en is dan ook zeer invloedrijk. Bij het bespreken van dit paper zal ik enige termen die mogelijk verwarring kunnen veroorzaken of uitleg behoeven doorlinken naar Wikipedia. In de meeste gevallen zou dit voldoende achtergrondkennis moeten genereren om deze blogpost te verwijzen.
quote: Circulation. 2014;130:2302-2309.
Sexual Activity and Counseling in the First Month After Acute Myocardial Infarction Among Younger Adults in the United States and Spain
In lekentaal en Nederlands is dit een studie naar: "Seksuele activiteit en informatievoorziening in de eerste maand na een hartinfarct, voor (jong) volwassenen. " (Data uit de VS en Spanje)

Introductie
Waarom is dit nu zo interessant? Wel, 1 op de 5 (20%) van de mensen met een hartinfarct, is tussen 18 en 55 jaar oud. Iets meer dan 1 op 3 (39%) hartinfarcten ontstaat in vrouwen. Het hebben van een hartinfarct zorgt vaak voor (onterechte) angst bij patiŽnten, die denken dat enigerlei (seksuele) activiteit kan leiden tot het ontstaan van een nieuw hartinfarct, of zelfs plotse hartdood. Seks is uiteraard een primaire levensbehoefte, niet in het minste in het kader van voortplanting. Afwezigheid hiervan genereert flinke druk op een relatie, zelfs als er gťťn onderliggende medische oorzaak is.
Druk om toch seksueel te presteren geeft ook problemen; als gevolg van farmacotherapeutische bijwerkingen ontstaat bijvoorbeeld impotentie, wat kan leiden tot het stoppen met medicatie inname of niet meer volgen van leefadviezen.

Redenen te over om hier in de spreekkamer voldoende aandacht aan te besteden zou je zeggen? Daar ben ik het geheel mee eens. Toch doe ik het niet (vaak) en ik ben niet alleen, zoals de resultaten uit dit onderzoek zullen laten zien.

Methoden
Bij in totaal 3220 patiŽnten werd over een periode van 3,5 jaar succesvol op het moment van het hartinfarct (baseline) en na 1 maand follow-up een grote hoeveelheid data verzameld, waaronder een vragenlijst over seksuele activiteit na het hartinfarct, de mate waarin dit besproken werd in de spreekkamer en de seksuele functie van het jaar voorafgaand aan het hartinfarct.

Seksuele activeit was overigens ontzettend plastisch aldus gedefinieerd:
[...] any mutually voluntary activity with another person that involves sexual
contact, whether or not intercourse or orgasm occurs [...]
Na wat ingewikkelde en saaie uitermate interessante en leerzame statistiek kwamen hier heel boeiende resultaten uit tevoorschijn.

Resultaten
Vrouwen ondervonden significant vaker stress als ook depressie en hadden een lager fysiek functioneringsvermogen dan mannen. Van de patiŽnten die seksueel actief waren voor het hartinfarct, ondervond iets meer dan 50% in ieder geval 1x een probleem op seksueel gebied. Let wel, dit is dus in de periode { hartinfarct - 1 maand na het hartinfarct } ! Zowel onder mannen als vrouwen had bijna 20% last van benauwdheid tijdens de seks en nog eens 20% in beide groepen had last van hetzij erectiele dysfunctie, hetzij onvoldoende lubricatie.

Ongeveer 60% had zijn seksuele activiteit hervat in de eerste maand na het hartinfarct, mannen iets vaker dan vrouwen. Overigens had 9% van de mensen die seksueel nŪet actief was geweest voor het hartinfarct, wťl seks gehad nŠ het hartinfarct.
Van alle patiŽnten vonden vrouwen en mannen in respectievelijk 89% en 94% van de gevallen het bespreekbaar maken van seksuele gezondheid in de spreekkamer gewenst. Schaamte kennen slechts enkele mensen; 84% van de vrouwen en 91% van de mannen voelden zich niet geremd om hierover te praten.

Schrikbarend is echter dat slechts 12% van de vrouwelijke patiŽnten en 19% van de mannen een gesprek hierover heeft gehad met een arts. Opvallend is ook dat in de Verenigde Staten het vaak de patiŽnt is die het gesprek hierover begon, terwijl in Spanje dit juist omgekeerd was! Ook verbazingwekkend is de verschillende adviezen die mensen kregen; een derde van de patiŽnten kreeg het advies seks te continueren als voorheen. Kijken we naar de mensen die het advies kregen om iets aan te passen, varieerde dit van het verminderen van seks (35%), passiever zijn in bed (26%) tot zorgen dat de hartslag niet te hoog werd (23%). Tweederde van de patiŽnten was volledig tevreden over zijn advies.

De auteurs van dit paper hebben ook gekeken of specifieke subgroepen dan minder vaak over seks gepraat hebben met hun arts. Dit was het geval bij vrouwen, oudere mensen (50+) en seksueel inactieve mensen op baseline.
Nog interessanter is, dat in Spanje vrouwen vaker geÔnstrueerd werden om rustig aan te doen met seks, waar juist in de VS mŠnnen dit advies kregen.

Discussie
Sorry, een paper bespreken kan niet zonder de (vaak uitgebreide) data te delen, hopelijk heb ik het zo goed mogelijk samengevat en helder gemaakt.

Uiteraard is bij dit onderzoek de kanttekening de plaatsen dat deze data vergaard is voor vragenlijsten of gesprekken met patiŽnten. Dit heeft als nadeel dat patiŽnten zelf moeten herinneren of, en hoe, een zeker event plaatsgevonden heeft. Ik vermoed dat deze bias niet dusdanig is, dat de resultaten flink zullen veranderen.

Belangrijk om te beseffen bij het interpreteren van deze data, is dat gemiddeld minder dan 15% van de patiŽnten over seks heeft gesproken met hun behandelend arts en dat daarvan een zeer groot deel te horen kreeg dat ze moeten minderen (of erger), zelfs zonder gegronde medische noodzaak. De rest van de patiŽnten weet dus niet wat ze moeten doen. En Šls de arts dus wat zegt, vinden ze dat mannen (de VS) of vrouwen (Spanje) het rustiger aan moet doen.

Een getrouwd persoon van 40 jaar heeft een gemiddeld seksueel actieve levensverwachting van 25 tot 30 jaar. In het kader van een hartinfarct is het vrijwel altijd mogelijk, mits de patiŽnt in staat is om normale fysieke inspanning te verrichten zonder al teveel moeite. Vanuit deze kennis bezien, is het dus noodzaak om in de spreekkamer het onderwerp seks vaker aan te snijden en ik zal dit ook vaker bespreken met patiŽnten.

Mijn persoonlijke ervaring met dit onderwerp, is dat het vooral mijn eigen schaamte en innerlijke drempel is om hierover te beginnen. Ik zie mijzelf dan als jonge snotneus van 26, die de patiŽnt van 30+ wel even zal vertellen hoe hij of zij het seksuele leven moet inrichten. Als een patiŽnt hier zelf over begint tegen mij, ben ik ook verrast, maar zal ik wel naar beste kunnen antwoorden en steun bieden. Mogelijk dat dit verandert als ik ouder word, of zal ik in het diepe moeten springen en het onderwerp vaker zelfstandig aansnijden.

Dit is uiteraard een visie vanuit de medische wereld, dus om de discussie te openen hoor ik bijvoorbeeld graag hoe een patiŽnt/leek het ervaart om dit soort dingen in de spreekkamer bespreekbaar te maken.

Als laatste hoor ik ook graag of dit een geschikte manier is van delen van dit soort wetenschappelijke literatuur. Verzand ik teveel in details? Is het te moeilijk? Makkelijk? Kort door de bocht? Barst maar los!

Volgende: First blood 01-'15 First blood

Reacties


Door Tweakers user kmsch, dinsdag 27 januari 2015 17:08

Really now? Ga toch allemaal eens een end weg met je clickbait. Dat zie ik genoeg op de rest van het internet.

Door Tweakers user MicGlou, dinsdag 27 januari 2015 17:16

En dan al dat typewerk voor niets... leuke clickbait, maar weinigen zullen daarna nog serieus lezen... ik heb het overgeslagen iig.

Door Tweakers user MAX3400, dinsdag 27 januari 2015 17:23

Wat mij vooral stoort is dat je 26 bent en in je vorige blog heel veel hebt omschreven wie je bent en waar je de komende 12 jaar nog mee bezig gaat zijn aan opleiding en specialisatie maar dan iets basaals als normale grammatica en leestekens niet beheerst.

Dit spreekt niet voor het blog noch voor de opleiding die je blijkbaar geniet; mogelijk dat je hier als eerste wat aan kan doen zodat zowel Tweakers alswel mede-studenten, (toekomstige) collega's en patienten daadwerkelijk waarde hechten aan een schrijfsel.

PS: dit is een constructieve toevoeging alhoewel 99% van de betrokkenen het zich vaak als uitermate negatief en denigrerend opvat.

Door Tweakers user MoiZie, dinsdag 27 januari 2015 17:25

MicGlou schreef op dinsdag 27 januari 2015 @ 17:16:
En dan al dat typewerk voor niets... leuke clickbait, maar weinigen zullen daarna nog serieus lezen... ik heb het overgeslagen iig.
koeny 3 schreef op dinsdag 27 januari 2015 @ 17:08:
Really now? Ga toch allemaal eens een end weg met je clickbait. Dat zie ik genoeg op de rest van het internet.
Jammer dat de discussie geopend wordt door mensen die te kortzichtig zijn om het onderwerp te bevatten. Of moet ik ook een titel inkuisen? Vermoedelijk behoren bovenstaande heren tot de 6% van de mannen die het bespreekbaar maken van seksuele activiteit in de spreekkamer niet vinden kunnen. :+
MAX3400 schreef op dinsdag 27 januari 2015 @ 17:23:
Wat mij vooral stoort is dat je 26 bent en in je vorige blog heel veel hebt omschreven wie je bent en waar je de komende 12 jaar nog mee bezig gaat zijn aan opleiding en specialisatie maar dan iets basaals als normale grammatica en leestekens niet beheerst.

Dit spreekt niet voor het blog noch voor de opleiding die je blijkbaar geniet; mogelijk dat je hier als eerste wat aan kan doen zodat zowel Tweakers alswel mede-studenten, (toekomstige) collega's en patienten daadwerkelijk waarde hechten aan een schrijfsel.

PS: dit is een constructieve toevoeging alhoewel 99% van de betrokkenen het zich vaak als uitermate negatief en denigrerend opvat.
Ik zie graag een verwijzing naar mijn slechte taalgebruik in dezen.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 27 januari 2015 17:27]


Door Tweakers user WoutervOorschot, dinsdag 27 januari 2015 17:25

Interessant verhaal, nog nooit over nagedacht.
De titel vind ik wel grappig, maar dat moet niet te vaak gaan gebeuren op tblogs :P

Door Tweakers user Wapster, dinsdag 27 januari 2015 17:55

Zeurpieten, het is geen nieuwsartikel, gewoon een blog.

Ben zelf ook medische PhD student. Leuke insteek voor een blog, vind zeker de farmacotherapeutische redenen om seks te bespreken erg belangrijk, qua inspanning zou het eigenlijk niet zo veel uit moeten maken of je seks nu specifiek benoemd toch? Ik bedoel uiteindelijk gaat het gewoon om de inspanning die je levert. Of je nu een potje gaat voetballen of dat je eens goed seks gaat hebben, het is belangrijk dat een patient goede informatie krijgt in hoeverre hij/zij zich in kan spannen?

Door Tweakers user SpeeDRaZoR3, dinsdag 27 januari 2015 19:26

Ben begonnen met lezen maar ook afgehaakt. Kan je een samenvatting geven in 4 regels :)

Door Tweakers user VERNederlander, dinsdag 27 januari 2015 19:29

Dit soort artikelen mag van mij altijd, maar er zijn twee punten (die al benoemd zijn).

De titel: een overinteressante titel plaatsen die bepaalde dingen suggereert, trekt de aandacht en velen zullen er op klikken. Maar wie verder leest komt er al snel achter dat er niet aan de opgewekte verwachtingen zal worden voldaan. Resultaat is dat je verhaal uiteindelijk minder serieus genomen zal worden.

Het taalgebruik: De zinnen hebben niet de meest logische opbouw en komma's op rare plaatsen, welke het lezen van het verhaal soms onnodig lastig maakt. Gevolg daarvan is dat de lezer je minder goed volgt en daardoor je standpunt minder goed op de lezer wordt overgebracht.

Dat laatste is een probleem waar de wetenschap in het algemeen wel vaker last van heeft. Het presenteren voor eigen publiek lukt wel, maar het toegankelijk maken voor anderen vinden velen lastig. Mijn professor (klinkt belangrijk, maar als ik Henk noem snap je me niet) hamert hier heel erg op en zou om dit soort redenen een revisie te vragen.

En ja, het spijt me, er staan taalfouten in de tekst.

En wanneer ik tijd heb, zal ik het paper eens even lezen.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 27 januari 2015 19:38]


Door Tweakers user Tribledragon, dinsdag 27 januari 2015 21:57

Je schrijft leuke stukken, maar door je click bit titels neemt mijn behoefte af om ze te lezen en dat vind ik juist zonde.

Het nadeel van clickbait is dat men in het begin meer klikt dan men normaal zou doen, echter na verloop van tijd draait dit om en zal er juist minder op je blog geklikt worden omdat men weet dat wat de titel impliceert niet overeen komt met het stuk wat je schrijft, waardoor de titel uiteindelijk waardeloos word.

Door Tweakers user Haas_nl, dinsdag 27 januari 2015 22:06

Kunnen we geen systeem invoeren dat we bepaalde bloggers kunnen bannen?

Door Tweakers user O88088, dinsdag 27 januari 2015 22:15

Ik zat met een dilemma: gewoon overslaan omdat het een clickbait titel had, of het potentieel oninteressante verhaal lezen.

Omdat er blijkbaar een serieuze gedachte achter zit heb ik toch wat meer gelezen. Zelf vind ik de blog teveel gefocust op percentages, terwijl de echte conclusies veel interessanter zijn. Dus als je je verhaal aantrekkelijker wil maken kun je denk ik beter richting een soort abstract gaan. Een kort stukje tekst met daarin wat er onderzocht is, hoe het onderzocht is, en wat de uitkomsten waren. Het interesseert mij zeer weinig dat 26% het rustiger aan moest doen. Als ik de precieze details wil weten dan zoek ik het wel op in het onderzoeksverslag zelf.

En wat betreft seksuele problemen en artsen; mocht ik problemen hebben dan ga ik gewoon naar de huisarts. Hij heeft beroepsgeheim en heeft vast wel gekkere dingen meegemaakt.

Door Tweakers user jip_86, dinsdag 27 januari 2015 23:30

Je geeft in het begin aan redelijk serieuze content te gaan bloggen, en dan kom je net zo'n titel aan. Doe het gewoon niet, het past niet bij het niveau van de rest wat je wilt schrijven. Er zijn hier een paar andere trollen die dit grapje ook uithalen, ik had het serieus daarom bijna overgeslagen.

Door Tweakers user sypie, woensdag 28 januari 2015 07:18

Mensen denk toch om uw harten.

Dat er een dergelijk groot verschil zit tussen de Amerikanen en de Spanjaarden is naar mijn idee best te verklaren door twee grote oorzaken: geografische ligging (o.a. invloed op temperaturen) en cultuur (Amerikanen zijn nogal preuts wanneer het op seks aankomt).

In landen waar het wat warmer is en de mensen er soms ook aardig heet bij lopen lijken mij onderwerpen als seks makkelijke besproken worden dan in landen waar dat niet zo is. Ik heb meer landen gezien waar de mensen er heet bij lopen waar deze gesprekken, aldus literatuur en web 2.0 inhoud, makkelijker gaan.

De Amerikanen zijn nogal preuts, zou je niet verwachten van een land met zo'n enorme porno-productie. Daardoor zal denk ik seks ook binnenshuis veel minder besproken worden, zeker ook bij mensen thuis. Tel dit op bij het feit dat het in grote delen van Amerika soms net zulk weer is als in Nederland en je weet dat de vrouwen er koeltjes bij kunnen zitten.

Ik snap diť resultaten in ieder geval wel. Het feit dat mensen in andere landen minder over deze problemen praten naar aanleiding van hartfalen kan ik ook begrijpen. Het is niet even een griepje wat je gehad hebt en grote inspanning kan leiden tot grote gevolgen.

Door Tweakers user elhopo, woensdag 28 januari 2015 08:35

Leuk en leerzaam blog!

Over je zelfbeeld (jonge snotneus van 26) : Zo zien de mensen / patienten / klanten jou niet, ze zien je als de arts. De arts weet het, want die heeft er voor gestudeerd. Of je dan jonger of ouder bent doet er niet zoveel toe. Mijn vrouw zat in het onderwijs en toen ze net van school af was stond ze voor de klas op een speciaal onderwijs school. Ouders vroegen haar ook aan alle kanten om advies terwijl ze nauwelijks iets over opvoeding e.d. wist.

Mensen zien je op een gegeven moment niet meer als persoon van x jaar, maar als een autoriteit op een bepaald gebied. Als je trouwens problemen hebt om het rechtstreeks te brengen kan je het natuurlijk ook nog verpakken, zonder het bij naam te noemen. Voorbeeld: Een bepaalde natuurlijke sport of een biologische sport. Ik heb het bijvoorbeeld wel eens over een betere natuurfilm en dan weet iedereen vrijwel meteen waar ik het over heb.

Wat ik nog wel eens interessant vind als onderwerp voor een blog (maar je hoeft er natuurlijk niet wat over te zeggen) is het verschil in niveau tussen een arts en een verpleger. Ik heb vaak gehoord dat de arts bepaalt wat er gebeurt, en de verpleegster moet dat dan maar opvolgen, hoewel ze het er misschien totaal niet mee eens is. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat een verpleegster van 50 veel meer vanuit de ervaring kan voorspellen wat er aan de hand is en zo misschien een beter idee heeft dan de arts. Als de cultuur echter zodanig is dat dat niet te bespreken is dan zal misschien een minder optimale behandeling plaatsvinden. Natuurlijk moet iemand de beslissing nemen, en dat is dan de arts, maar je ziet in Nederland heel vaak dat er een soort van discussie ontstaat tot men tot een consensus komt. Een beetje zoals 2 of 3 weten meer dan 1...

[Reactie gewijzigd op woensdag 28 januari 2015 08:36]


Door Tweakers user jimz93, woensdag 28 januari 2015 09:22

Tribledragon schreef op dinsdag 27 januari 2015 @ 21:57:
Je schrijft leuke stukken, maar door je click bit titels neemt mijn behoefte af om ze te lezen en dat vind ik juist zonde.

Het nadeel van clickbait is dat men in het begin meer klikt dan men normaal zou doen, echter na verloop van tijd draait dit om en zal er juist minder op je blog geklikt worden omdat men weet dat wat de titel impliceert niet overeen komt met het stuk wat je schrijft, waardoor de titel uiteindelijk waardeloos word.
Niet mee eens, de titel geeft EXACT aan waar het stuk tekst over gaat. Echter is het zo dat de meesten onder ons (waaronder ikzelf) een hele andere verwachting hebben bij het lezen van een dergelijke titel ;)

Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 28 januari 2015 09:45

Dit is uiteraard een visie vanuit de medische wereld, dus om de discussie te openen hoor ik bijvoorbeeld graag hoe een patiŽnt/leek het ervaart om dit soort dingen in de spreekkamer bespreekbaar te maken.
Hartproblemen zijn inderdaad een lichamelijk problemen. Vanuit het medisch perspectief kan je daar natuurlijk het nodige van vinden.

Wat ik echter vreemd vindt is dat je eigenlijk niets zegt over sexuologen. Denk je dat een huisarts gespecialiseerder is op het gebied van sexuologie en psychologie dan een sexuoloog?
Als laatste hoor ik ook graag of dit een geschikte manier is van delen van dit soort wetenschappelijke literatuur. Verzand ik teveel in details? Is het te moeilijk? Makkelijk? Kort door de bocht? Barst maar los!
Op zich heel interessant om te lezen. Wat ik je wel wil meegeven is dat je meerder perspecieven moet bieden. Jouw visie is natuurlijk reuze interresant maar de gemiddelde lezer heeft weinig referentiekader op medisch gebied.

Waar tweakers meestal wel goed in zijn zijn cijfers. Dus kom maar op met die stats.

Over de cijfers dan nog maar even:

Een onderzoek met 3000 personen is natuurlijk maar een heel beperkt onderzoek. Ja, 3000 personen zijn een boel mensen maar als die ook nog eens komen uit verschillende landen komen en je gaat dan onderling vergelijken dan is je datagroep een stuk kleiner. Als je dan moet gaan extrapoleren en toepassen om ons eigen land (en cultuur) dan is je betrouwbaarheid wel dunnetjes.

3220 personen
61% is man
50% heeft problemen na de hartaanval
60% was actief sexueel actief
19% van de mannen ging het gesprek aan

Ergo:
3220 * 61% = 1962 mannen
1962 * 60% = 1152 actief
1152 * 50% = 572 problemen
572 * 19% = 109 gingen wel het gesprek aan bij de ha

Van die ruim 100 mannen zijn er dus verschillende adviezen die per land verschillen en vergeleken worden....

In hoeverre zie jij (vanuit de medische wereld) op basis van de aantallen als betrouwbaar (en zinvol)


Door Tweakers user Secsytime, woensdag 28 januari 2015 11:59

Click Bait hits you for 10, Wall of Text hits you for 100000000000

Door Tweakers user Farbarn_Jr, woensdag 28 januari 2015 13:28

Was een clickbait voor mij. Maar verder serieus vraag ik mij af in hoeverre er gekeken is naar een lichamelijke dan wel psychische oorzaak van seksueel disfunctioneren. In het tweede geval sluit ik mij dan ook aan bij de opmerking van Jimz93 betreffende dat het werk is voor een seksuoloog indien je als huisarts tegen de grens van je kunnen aanloopt.

Daarover vind ik het niet zo dat je 26 jarige tekort zou schieten. Er zijn 80 jarigen met minder seksuele ervaring dan jij, laat staan mensen die opgroeien in gebieden waar praten over seks een taboe is. En ja, dat is ook in een groot deel van Nederland zo met alle excessen van dien!!

Kanttekening over het artikel ben ik teleurgesteld in de followup-periode. Zodra je een groep in 3,5 jaar verzameld, kun je ook een subgroep verzamelen die je minstens een jaar volgt. Dit zou meer kunnen zeggen over het verder seksueel (dys-)functioneren. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken (en met name geldt dat voor psychologen en medici!) hoeft een groep helemaal niet zo groot te zijn zodra, deze kleine groep al enigszins homogeen is.

Tip: als je onzeker bent, ga vooral zelf praten met een seksuoloog, volg eventueel een cursus. Zoals je al zelf aangeeft voel je je er onzeker over, dus verken die grenzen en leer niet alleen wat je te doen staat maar, ga het ook begrijpen. Ik ben van mening dat zoiets echt je vertrouwen in je eigen handelen vergroot.

Verder leuk, keep 'm coming! :)

Door Tweakers user Jeroenneman, woensdag 28 januari 2015 14:54

Misschien kun je ook een medisch onderzoek doen onder Tweakblog bezoekers.

Ik denk dat de baseline er ongeveer zo uit ziet:

Azijnzeikers: 25% (taalgeneuzel)
Mensen die heel erg belangrijk zijn: 50% (Oh nee, clickbait, 10 sec weg?!)
Normale comments: 25%

Echt, wat een gezeik op Tweakblogs altijd.

Zelf vond ik het interessant om te lezen, en kon ik verder, geen bijzonder irritante taalfouten ontdekken. Wel zou ik het taalgebruik lichtelijk aanpassen. Hetzij, dusdaning, redenen te over. Het leest net wat minder prettig, en je hebt ook de neiging om erg lange bijzinnen te maken, waarbij de zinsloop niet altijd even goed is.

Ik zou volgende blogs zeker toejuichen!

Door Tweakers user mux, woensdag 28 januari 2015 16:15

Hm, @clickbait:

Je kunt alle mogelijke content op het internet zetten die je wilt, maar er is ťťn ding waar je ongelooflijk voor moet waken: Niemand houdt ervan om belazerd te worden. Als je een aandachttrekkende titel boven je allereerste wall-of-text-blogpost zet voelen mensen zich om de tuin geleid, en dat leidt tot de sterkste emoties. Niet slim.

Verder zijn er een hoop vragen onbeantwoord. Je bent een dokter. Wat is jouw advies? Wat is jouw opinie? Waarom kies je dit onderzoek?

Mijn mening: onbetrouwbaar, nutteloos onderzoek. Vragenlijsten zijn de meest onbruikbare vorm van onderzoek. Het zegt alles over wat mensen *denken* dat ze moeten invullen en niks over hun daadwerkelijke acties. De foutmarges hierop zijn belachelijk groot, onbruikbaar groot. Het enige dat je hieruit kunt afleiden is dat een aantal mensen pennen of computers tot hun beschikking hadden om waarschijnlijk een vragenlijst gedeeltelijk in te vullen. Het feit dat het onderzoek zo'n korte periode bestrijkt en een vergelijking doet tussen twee vreemd gekozen geografieŽn... klinkt allemaal niet erg bruikbaar.

Door Tweakers user Kiswum, woensdag 28 januari 2015 17:49

Waar zijn de plaatjes?


Door Tweakers user Farbarn_Jr, woensdag 28 januari 2015 23:24

mux schreef op woensdag 28 januari 2015 @ 16:15:
Mijn mening: onbetrouwbaar, nutteloos onderzoek. Vragenlijsten zijn de meest onbruikbare vorm van onderzoek.
Dus jij wilt 'niet-meer-een-stijve-kunnen-krijgen' (erectiele dysfunctie) objectiveren? Je maakt medisch onderzoek zo een stuk interessanter :p

Door Tweakers user -RetroX-, donderdag 29 januari 2015 07:58

Als laatste hoor ik ook graag of dit een geschikte manier is van delen van dit soort wetenschappelijke literatuur. Verzand ik teveel in details? Is het te moeilijk? Makkelijk? Kort door de bocht? Barst maar los!
Nog een tip: als je een blogpost plaats en je sluit af met vragen.... en je krijgt 20+ reacties... wacht dan niet 2 dagen met reageren.

[Reactie gewijzigd op donderdag 29 januari 2015 07:58]Door Tweakers user SBTweaker, donderdag 29 januari 2015 10:26

Had een leuk artikel verwacht...

Door Tweakers user MoiZie, vrijdag 30 januari 2015 15:53

Wapster schreef op dinsdag 27 januari 2015 @ 17:55:
[...]


[...]

Zeurpieten, het is geen nieuwsartikel, gewoon een blog.

Ben zelf ook medische PhD student. Leuke insteek voor een blog, vind zeker de farmacotherapeutische redenen om seks te bespreken erg belangrijk, qua inspanning zou het eigenlijk niet zo veel uit moeten maken of je seks nu specifiek benoemd toch? Ik bedoel uiteindelijk gaat het gewoon om de inspanning die je levert. Of je nu een potje gaat voetballen of dat je eens goed seks gaat hebben, het is belangrijk dat een patient goede informatie krijgt in hoeverre hij/zij zich in kan spannen?
Dat klopt, je geeft altijd leefstijladviezen. Echter; seks is vaak intensiever dan een 'potje voetballen'. Iets wat in deze patiŽntencategorie vrijwel nooit gebeurt overigens. ;)
SpeeDRaZoR3 schreef op dinsdag 27 januari 2015 @ 19:26:
Ben begonnen met lezen maar ook afgehaakt. Kan je een samenvatting geven in 4 regels :)
@ jou en alle andere mensen die klagen over clickbait, te lange teksten, te droog, etcetera: dit is kennelijk niet voor jullie geschikt. Een journalistieke titel die ook nog eens de lading dekt is een kwestie van humor, waarbij ik tevens in de eerste paar regels al blijk van zelfspot geef.
VERNederlander schreef op dinsdag 27 januari 2015 @ 19:29:
Het taalgebruik: De zinnen hebben niet de meest logische opbouw en komma's op rare plaatsen, welke het lezen van het verhaal soms onnodig lastig maakt. Gevolg daarvan is dat de lezer je minder goed volgt en daardoor je standpunt minder goed op de lezer wordt overgebracht.

Dat laatste is een probleem waar de wetenschap in het algemeen wel vaker last van heeft. Het presenteren voor eigen publiek lukt wel, maar het toegankelijk maken voor anderen vinden velen lastig. Mijn professor (klinkt belangrijk, maar als ik Henk noem snap je me niet) hamert hier heel erg op en zou om dit soort redenen een revisie te vragen.

En ja, het spijt me, er staan taalfouten in de tekst.

En wanneer ik tijd heb, zal ik het paper eens even lezen.
Ik zie graag de taalfouten (per DM). Zoals overal in mijn profiel staat: "Zie je een spelfout? Wijs me er dan op". Daarnaast is het jammer dat je lijkt te zeggen dat mijn poging om wetenschap juist te vertalen voor leken, beseffende dat het vaak taaie materie is, volledig mislukt is. Maar misschien begrijp ik het verkeerd.
Ronald8 schreef op dinsdag 27 januari 2015 @ 22:15:
Zelf vind ik de blog teveel gefocust op percentages, terwijl de echte conclusies veel interessanter zijn. Dus als je je verhaal aantrekkelijker wil maken kun je denk ik beter richting een soort abstract gaan. Een kort stukje tekst met daarin wat er onderzocht is, hoe het onderzocht is, en wat de uitkomsten waren. Het interesseert mij zeer weinig dat 26% het rustiger aan moest doen. Als ik de precieze details wil weten dan zoek ik het wel op in het onderzoeksverslag zelf.

En wat betreft seksuele problemen en artsen; mocht ik problemen hebben dan ga ik gewoon naar de huisarts. Hij heeft beroepsgeheim en heeft vast wel gekkere dingen meegemaakt.
Het verhaal meer inkorten dus; terechte opmerking misschien, ook gezien andere reacties. Het nadeel van dat niet doen, is dat de meeste mensen niet bij het paper kunnen komen. Het grootste gedeelte van alle research is nog steeds niet open access te verkrijgen.
sypie schreef op woensdag 28 januari 2015 @ 07:18:
Mensen denk toch om uw harten.

Dat er een dergelijk groot verschil zit tussen de Amerikanen en de Spanjaarden is naar mijn idee best te verklaren door twee grote oorzaken: geografische ligging (o.a. invloed op temperaturen) en cultuur (Amerikanen zijn nogal preuts wanneer het op seks aankomt).

In landen waar het wat warmer is en de mensen er soms ook aardig heet bij lopen lijken mij onderwerpen als seks makkelijke besproken worden dan in landen waar dat niet zo is. Ik heb meer landen gezien waar de mensen er heet bij lopen waar deze gesprekken, aldus literatuur en web 2.0 inhoud, makkelijker gaan.

De Amerikanen zijn nogal preuts, zou je niet verwachten van een land met zo'n enorme porno-productie. Daardoor zal denk ik seks ook binnenshuis veel minder besproken worden, zeker ook bij mensen thuis. Tel dit op bij het feit dat het in grote delen van Amerika soms net zulk weer is als in Nederland en je weet dat de vrouwen er koeltjes bij kunnen zitten.

Ik snap diť resultaten in ieder geval wel. Het feit dat mensen in andere landen minder over deze problemen praten naar aanleiding van hartfalen kan ik ook begrijpen. Het is niet even een griepje wat je gehad hebt en grote inspanning kan leiden tot grote gevolgen.
Interessante stellingname, maar vergeet niet dat juist de artsen in het ene land, en de patiŽnten in het andere land, de mensen zijn die het gesprek initiŽren. Gezien zij uit hetzelfde land komen zou jouw stelling (of beter gezegd, confounder) verdwenen moeten zijn.
elhopo schreef op woensdag 28 januari 2015 @ 08:35:
Leuk en leerzaam blog!

Over je zelfbeeld (jonge snotneus van 26) : Zo zien de mensen / patienten / klanten jou niet, ze zien je als de arts. De arts weet het, want die heeft er voor gestudeerd. Of je dan jonger of ouder bent doet er niet zoveel toe. Mijn vrouw zat in het onderwijs en toen ze net van school af was stond ze voor de klas op een speciaal onderwijs school. Ouders vroegen haar ook aan alle kanten om advies terwijl ze nauwelijks iets over opvoeding e.d. wist.

Mensen zien je op een gegeven moment niet meer als persoon van x jaar, maar als een autoriteit op een bepaald gebied. Als je trouwens problemen hebt om het rechtstreeks te brengen kan je het natuurlijk ook nog verpakken, zonder het bij naam te noemen. Voorbeeld: Een bepaalde natuurlijke sport of een biologische sport. Ik heb het bijvoorbeeld wel eens over een betere natuurfilm en dan weet iedereen vrijwel meteen waar ik het over heb.

Wat ik nog wel eens interessant vind als onderwerp voor een blog (maar je hoeft er natuurlijk niet wat over te zeggen) is het verschil in niveau tussen een arts en een verpleger. Ik heb vaak gehoord dat de arts bepaalt wat er gebeurt, en de verpleegster moet dat dan maar opvolgen, hoewel ze het er misschien totaal niet mee eens is. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat een verpleegster van 50 veel meer vanuit de ervaring kan voorspellen wat er aan de hand is en zo misschien een beter idee heeft dan de arts. Als de cultuur echter zodanig is dat dat niet te bespreken is dan zal misschien een minder optimale behandeling plaatsvinden. Natuurlijk moet iemand de beslissing nemen, en dat is dan de arts, maar je ziet in Nederland heel vaak dat er een soort van discussie ontstaat tot men tot een consensus komt. Een beetje zoals 2 of 3 weten meer dan 1...
Dat is waar, maar als ik in die stoel zit zie ik mijzelf soms wel zo. Overigens werkt het in de praktijk wťl het beste om alles bij naam te benoemen, in sommige gevallen zelfs extreem plastisch --> mensen snappen je anders niet. (Ja, "mensen zijn dom")

Ik zal je blog-suggestie meenemen.
-RetroX- schreef op woensdag 28 januari 2015 @ 09:45:
[...]


Hartproblemen zijn inderdaad een lichamelijk problemen. Vanuit het medisch perspectief kan je daar natuurlijk het nodige van vinden.

Wat ik echter vreemd vindt is dat je eigenlijk niets zegt over sexuologen. Denk je dat een huisarts gespecialiseerder is op het gebied van sexuologie en psychologie dan een sexuoloog?


[...]


Op zich heel interessant om te lezen. Wat ik je wel wil meegeven is dat je meerder perspecieven moet bieden. Jouw visie is natuurlijk reuze interresant maar de gemiddelde lezer heeft weinig referentiekader op medisch gebied.

Waar tweakers meestal wel goed in zijn zijn cijfers. Dus kom maar op met die stats.

Over de cijfers dan nog maar even:

Een onderzoek met 3000 personen is natuurlijk maar een heel beperkt onderzoek. Ja, 3000 personen zijn een boel mensen maar als die ook nog eens komen uit verschillende landen komen en je gaat dan onderling vergelijken dan is je datagroep een stuk kleiner. Als je dan moet gaan extrapoleren en toepassen om ons eigen land (en cultuur) dan is je betrouwbaarheid wel dunnetjes.

3220 personen
61% is man
50% heeft problemen na de hartaanval
60% was actief sexueel actief
19% van de mannen ging het gesprek aan

Ergo:
3220 * 61% = 1962 mannen
1962 * 60% = 1152 actief
1152 * 50% = 572 problemen
572 * 19% = 109 gingen wel het gesprek aan bij de ha

Van die ruim 100 mannen zijn er dus verschillende adviezen die per land verschillen en vergeleken worden....

In hoeverre zie jij (vanuit de medische wereld) op basis van de aantallen als betrouwbaar (en zinvol)
Seksuologen voegen zeker waarde toe, maar zijn alleen nuttig als eerst is vastgesteld dat er een probleem is. Men komt niet zomaar bij een seksuoloog en blijft wel onder controle bij de cardioloog. Als niemand ooit de eerste stap maakt...

Mbt de cijfers; de percentages slaan op de gehele populatie, een patiŽnt hoeft seksueel geen problemen te hebben om het gesprek wel aan te gaan, een aanname die jij nu wel maakt.

Stel dat je wel gelijk had gehad, dan is 109 mensen nog steeds een uitstekend aantal om wat over te kunnen zeggen. …ťn van mijn huidige studies heeft naar aanleiding van de power calculatie slechts 80 patiŽnten nodig. Een andere veiligheidsstudie die we verrichten volstaat zelfs met een populatie van 20 patiŽnten. Je hebt niet altijd 10.000 patiŽnten nodig om wat te kunnen zeggen, sterker nog, als je een enorme populatie nodig hebt om Łberhaupt wat te kunnen zeggen, is de eerste vraag die je van een reviewer krijgt vrijwel altijd: "In hoeverre is dit resultaat klinisch relevant?".
Farbarn_Jr schreef op woensdag 28 januari 2015 @ 13:28:
Was een clickbait voor mij. Maar verder serieus vraag ik mij af in hoeverre er gekeken is naar een lichamelijke dan wel psychische oorzaak van seksueel disfunctioneren. In het tweede geval sluit ik mij dan ook aan bij de opmerking van Jimz93 betreffende dat het werk is voor een seksuoloog indien je als huisarts tegen de grens van je kunnen aanloopt.

Daarover vind ik het niet zo dat je 26 jarige tekort zou schieten. Er zijn 80 jarigen met minder seksuele ervaring dan jij, laat staan mensen die opgroeien in gebieden waar praten over seks een taboe is. En ja, dat is ook in een groot deel van Nederland zo met alle excessen van dien!!

Kanttekening over het artikel ben ik teleurgesteld in de followup-periode. Zodra je een groep in 3,5 jaar verzameld, kun je ook een subgroep verzamelen die je minstens een jaar volgt. Dit zou meer kunnen zeggen over het verder seksueel (dys-)functioneren. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken (en met name geldt dat voor psychologen en medici!) hoeft een groep helemaal niet zo groot te zijn zodra, deze kleine groep al enigszins homogeen is.

Tip: als je onzeker bent, ga vooral zelf praten met een seksuoloog, volg eventueel een cursus. Zoals je al zelf aangeeft voel je je er onzeker over, dus verken die grenzen en leer niet alleen wat je te doen staat maar, ga het ook begrijpen. Ik ben van mening dat zoiets echt je vertrouwen in je eigen handelen vergroot.

Verder leuk, keep 'm coming! :)
Ook een interessant punt, hier is niet naar gekeken. De onderzoekers hebben gedeeltelijk proberen te corrigeren voor het feit dat mensen voorheen geen klachten hadden. Het is echter maar de vraag in hoeverre het relevant is om dit onderscheid te maken. Een lichamelijke of psychsche klacht zijn beiden even belemmerend en beide mogelijk veroorzaakt door het hartinfarct.

De follow-up periode is nu kort, maar neem van mij aan dat vrijwel al het onderzoek gepubliceerd wordt op het moment dat de eerste data beschikbaar is. De kans om 'gescoopt' te worden is een kans die niemand wil nemen. Een follow-up paper zal er ongetwijfeld komen, zoals van het meeste medische research gebeurt.

Met betrekking tot je laatste deel; ik ben niet onzeker over mijn eigen seksualiteit of die van anderen, ik vind het slechts lastig om het gesprek hierover te initiŽren.
mux schreef op woensdag 28 januari 2015 @ 16:15:
Hm, @clickbait:

Je kunt alle mogelijke content op het internet zetten die je wilt, maar er is ťťn ding waar je ongelooflijk voor moet waken: Niemand houdt ervan om belazerd te worden. Als je een aandachttrekkende titel boven je allereerste wall-of-text-blogpost zet voelen mensen zich om de tuin geleid, en dat leidt tot de sterkste emoties. Niet slim.

Verder zijn er een hoop vragen onbeantwoord. Je bent een dokter. Wat is jouw advies? Wat is jouw opinie? Waarom kies je dit onderzoek?

Mijn mening: onbetrouwbaar, nutteloos onderzoek. Vragenlijsten zijn de meest onbruikbare vorm van onderzoek. Het zegt alles over wat mensen *denken* dat ze moeten invullen en niks over hun daadwerkelijke acties. De foutmarges hierop zijn belachelijk groot, onbruikbaar groot. Het enige dat je hieruit kunt afleiden is dat een aantal mensen pennen of computers tot hun beschikking hadden om waarschijnlijk een vragenlijst gedeeltelijk in te vullen. Het feit dat het onderzoek zo'n korte periode bestrijkt en een vergelijking doet tussen twee vreemd gekozen geografieŽn... klinkt allemaal niet erg bruikbaar.
Allereerst; titel dekt de lading, dus daar maak ik verder geen woorden aan vuil.

Mbt de rest; mijn advies is omschreven in het blog: "ik ga proberen dit vaker in de spreekkamer te bespreken". Mijn mening is dat dit interessant is en dat artsen hier wat mee moeten doen. Mijn keuze wordt verklaard door het simpele feit, dat dŪt soort onderzoek door een leek te begrijpen valt, waar dat bij een gemiddelde medicatiestudie niet zo zal zijn.

En mbt je mening: zoals iemand anders al zei, kan je dit soort dingen alleen met vragenlijsten doen. Seksuele potentie valt lastig objectief te meten, evenals het seksueel kunnen presteren of andere ongemakken (kortademigheid) tijdens seks. Althans, het kŠn wel, maar dan heb je wat ongemakkelijke situaties in een onderzoekskamer met een onaantrekkelijk masker op je gezicht... :+
Geografie is wat vreemd om daar een onderzoek op af te schrijven, we zijn allen mensen.
-RetroX- schreef op donderdag 29 januari 2015 @ 07:58:
[...]


Nog een tip: als je een blogpost plaats en je sluit af met vragen.... en je krijgt 20+ reacties... wacht dan niet 2 dagen met reageren.
Uiteraard een terechte opmerking, maar als PhD en arts ben je gewoon verschrikkelijk druk. :P

Dank voor alle reacties, positief en constructief.

Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 30 januari 2015 19:31

Uiteraard een terechte opmerking, maar als PhD en arts ben je gewoon verschrikkelijk druk. :P
Smoesjes.
, een aanname die jij nu wel maakt.

Stel dat je wel gelijk had gehad
Ehmmm.... ik reken met cijfers die jij stelt. Als ik een aanname doe is het gebaseerd op jouw data. Het kan best zijn dat ik een denkfout maak maar dan zou ik toelichting preferen boven de veronderstelling dat jij alwetend bent.
Dank voor alle reacties, positief en constructief.
Graag gedaan. Maar mede gezien jouw manier van reageren twijfel ik er sterk aan of je hier je publiek gaat vinden.

Ik weet dat mijn mening je niet echt boeit maar je komt op mij nogal over als een corpsballetje. Als je je ooit afvraagt waarom er een kloof is tussen artsen en het klootjesvolk dan is jouw blog een prima punt om eens mee te beginnen.

Ik waardeer dat je een visie wil delen maar je manier van reageren is beneden peil. Zo zonde want aangezien je slim genoeg bent is het blijkbaar een houdingsprobleem.

Door Tweakers user MoiZie, zaterdag 31 januari 2015 09:25

-RetroX- schreef op vrijdag 30 januari 2015 @ 19:31:
[...]


Smoesjes.


[...]


Ehmmm.... ik reken met cijfers die jij stelt. Als ik een aanname doe is het gebaseerd op jouw data. Het kan best zijn dat ik een denkfout maak maar dan zou ik toelichting preferen boven de veronderstelling dat jij alwetend bent.


[...]

Graag gedaan. Maar mede gezien jouw manier van reageren twijfel ik er sterk aan of je hier je publiek gaat vinden.

Ik weet dat mijn mening je niet echt boeit maar je komt op mij nogal over als een corpsballetje. Als je je ooit afvraagt waarom er een kloof is tussen artsen en het klootjesvolk dan is jouw blog een prima punt om eens mee te beginnen.

Ik waardeer dat je een visie wil delen maar je manier van reageren is beneden peil. Zo zonde want aangezien je slim genoeg bent is het blijkbaar een houdingsprobleem.
Wat handig dat je precies weet hoe druk ik het heb als ik niet achter een beeldscherm zit.

Enfin, kennelijk heb je mijn reactie verkeerd geÔnterpreteerd. Ik heb een hoop cijfers gegeven, dat klopt. Maar de aanname dat de getallen cumulatief gebruikt kunnen worden is gewoon geen juiste, sorry dat jij daardoor kennelijk het gevoel krijgt dat ik mij alwetend opstel. Ik bedoelde slechts te zeggen dat een percentage niet altijd betrekking heeft te hebben op een andere groep. Daarnaast heb ik ook keurig antwoord gegeven op je, indien dit wel het geval zou zijn. Ik snap dus niet helemaal waar de reactie vandaan moet komen dat ik een ivoren toren bezit vanuit waar ik neerkijk op het klootjesvolk. Mogelijk schuilt er een onderliggend probleem, omdat je ook kennelijk "weet" dat jouw mening totaal irrelevant is voor mij. Indien dat het geval was, had ik deze reactie niet getypt toch? :)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 31 januari 2015 09:25]


Reageren is niet meer mogelijk